GGZ Groep logo

De mate waarin iemand problemen ondervindt in het dagelijks leven ten gevolgen van stoornissen in het cognitief functioneren, is onder andere afhankelijk van welke functies er zijn aangedaan.

Cognitieve functies

De cognitieve functies zijn de basisvermogens en hebben invloed op wat en hoeveel iemand bezit aan kennis, vaardigheid en intellectuele begaafdheid. 

Cognitieve functies hebben een zekere hiërarchische relatie met elkaar. Logisch geredeneerd houdt dit in dat de werking van een bepaalde 'lagere' cognitieve functie, de werking van een andere, 'hogere', functie kan beïnvloeden.

De geheugenproblemen van iemand kunnen bijvoorbeeld zowel te wijten zijn aan het minder goed functioneren van het geheugensysteem, als aan problemen met aandacht en concentratie. In de praktijk zien we dit vaker andersom: door stoornissen in de executieve functies werken alle cognitieve functies slechter.

Executieve functies

De executieve functies kunnen worden gezien als de hogere controle van deze basisvermogens, waarbij het gaat om of en hoe iemand gebruik maakt van zijn kennis, vaardigheid en intellectuele begaafdheid (Fasotti & Spikman, 2001). De relatie tussen de executieve functies en de cognitieve functies kan visueel worden weergegeven aan de hand van de cognitieve piramide.

cognitieve piramide 

Fig. De cognitieve piramide

Wanneer er problemen spelen in het cognitief functioneren, kan hier een hersenbeschadiging aan ten grondslag liggen.

Een hersenbeschadiging kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een:

  • hersenbeschadiging ten gevolge van een ongeluk (traumatisch hersenletsel),
  • een beroerte,
  • een ziekte (vergiftiging, tumor of infectie),
  • een aangeboren afwijking;
  • of andere neurologische ziektebeelden (dementie).

Ook zien we problemen in het cognitief functioneren bij verschillende ontwikkelingsstoornissen, zoals ADHD en autisme spectrum stoornissen, of bij psychiatrische ziektebeelden, zoals schizofrenie. Ook is het mogelijk dat er stoornissen in het cognitief functioneren ontstaan als gevolg van een verslaving.

Meer weten? Of wilt u een afspraak inplannen? Bel dan 040 - 2364111 of vraag de gratis diagnostiekfolder aan.

Gratis Diagnostiekfolder

Heeft u nog vragen?

Bel ons op:

040-2364111 .

Op werkdagen van 09:00 tot 17:00 bereikbaar

Copyright © 2010 - 2024 GGZ Groep, Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Sitemap